הכניסה לאתר מגיל 18 ומעלה

כניסה
אזהרה: מכיל אלכוהול - יש להימנע משתייה מופרזת
יש לאשר שהינך מעל גיל 18

יקבי כרמל

סיפורם של יקבי כרמל הוא סיפור תולדות הישוב בארץ ישראל, סיפור החזון והגשמתו, יצירת היש של היום מהאין של המאה ה- 19.

בשנת 1882 פנו המתיישבים הראשונים בארץ לברון אדמונד דה רוטשילד וביקשו את עזרתו. התקופה הייתה קשה, להתפרנס בכבוד כמעט ולא היה אפשרי, והרבה אנשים, שראו עצמם כחלוצים ומקימי הארץ החדשה, חלו ומתו.

הברון אדמונד דה רוטשילד, המכונה לימים 'הנדיב הידוע', היה אז בעליו של יקב שאטו לאפיט המפורסם מבורדו. פקידיו, שהיו בארץ ובדקו את התנאים, טענו שיש פה אקלים דומה לאקלים בורדו, והמליצו על נטיעת כרמים וייצור יין.

הימים הראשונים של יקבי כרמל

בשנת 1889, בהתאם להחלטת הברון דה רוטשילד, החלו בבניית היקב בראשון לציון. בשנת 1890 הושלמה בניית האגף הראשון של היקב ובחודש אוגוסט כבר התקבלו בו ענבי הבציר הראשון.

בניית היקב בזכרון יעקב החלה בשנת 1891, שנה אחר כך החלו גם שם בייצור יין. הפרויקט ההנדסי העצום בזכרון כלל שישה מרתפים ענקיים, שנחפרו ונבנו בתוך גבעת זמארין. בצמוד ליקב נחפרה באר מים ולידה טחנת קמח שניצלה את מנוע הקיטור המשוכלל, שהובא לצורך שאיבת המים. מי הבאר שימשו גם את צרכי התושבים.

המושבות הראשונות בארץ ישראל, שהוקמו על ידי חלוצי העלייה הראשונה, התבססו על גידול גפנים ועל היין שיוצר ביקבים. ביקבים בראשון לציון ובזכרון יעקב ייצרו יין תחת השלטון העותומאני, המנדט הבריטי ומדינת ישראל, במהלך שתי מלחמות העולם, בימי הפרעות ובכל מלחמות ישראל, ברצף, מבלי להפסיק אף פעם.

סביב היקב בראשון לציון צמחה עיר

אנקדוטות מהשנים הראשונות

חביות היין הראשונות ביקב ראשון לציון

כרמל מזרחי או יקבי כרמל

בשנת 1896 הוקמה חברה לייצוא היינות לרחבי העולם. היעד הראשון היה בעיר וורשה בפולין, בה נוסדה חברת מניות בשם כרמל. הצלחת החברה הביאה לפתיחת סניפים נוספים באודסה, בהמבורג ובניו יורק. נציגויות נוספות נפתחו גם בברלין, בווינה ובלונדון. כשהחלו לייצא יינות גם ברחבי האימפריה העותומאנית נקראה החברה 'כרמל אוריינטל', לימים נקרא כך גם היקב, בעברית 'כרמל מזרחי' (בשנת 2004 חזר השם 'יקבי כרמל'). חברת 'כרמל אוריינטל' הפעילה סניפים ביפו, ירושלים, חיפה, ביירות, דמשק, קהיר, אלכסנדריה, פורט סעיד ועוד.

בשנת 1906, נוסדה אגודת הכורמים, וניהול היקבים, הועבר תחת האגודה, לידי המושבות שגידלו ענבים עבור היקב.

מלחמת העולם הראשונה הייתה תקופה קשה לישוב היהודי וליקבים. שוק היין הבינלאומי עבר טלטלה וארץ ישראל ואזור המזרח הקרוב הפכו לחשובים ביותר עבור היקבים. כרמל מזרחי הפכה לדומיננטית.

בשנת 1957 העביר ג'יימס רוטשילד, בנו של הנדיב הידוע, את הבעלות על היקב לידי אגודת הכורמים. היקב הורחב ויינות כרמל המשיכו ללוות את כל האירועים החשובים במדינת ישראל.

סניף כרמל מזרחי ברחוב בן יהודה בירושלים. כמקובל אז בעולם היה היין נשלח בחביות מהיקב אל הסניפים, ושם היו ממלאים את הבקבוקים

סניף כרמל מזרחי בניו יורק

תוויות מהשנים הראשונות

שנות ה- 2000

תרבות היין בישראל מתפתחת ואיתה גם יקבי כרמל. בעשור האחרון ניטעו מאות דונמים של כרמים באזורי הגידול הטובים בארץ. ליקבי כרמל מגוון כרמים וזני ענבים בכל חלקי הארץ, מה שמאפשר את היכולת לבחור ענבים מכל פינה בארץ, מהגליל העליון ורמת הגולן, דרך השומרון והשפלה, הרי ירושלים ועד הנגב, מתוך שאיפה למצוינות ולאיכות בלתי מתפשרת. מרבית הכרמים החדשים ניטעו באזור הגליל העליון, משם גם מגיעים רוב היינות האיכותיים ביותר של היקב.

כרם קאיומי השוכן למרגלות הר מירון בגליל העליון

שנות ה- 2000 אופיינו בתנופת השקעות ביקבי כרמל.

ביקב בזכרון יעקב, הותקן ציוד חדיש ומשוכלל שהפך את היקב למוביל ביקבי כרמל עד היום.

יקב זכרון משלב עולם ישן ועולם חדש במבנה היסטורי המורכב מעשרות מרתפים שנבנו עוד בימי הברון אדמונד דה רוטשילד. היקב מושך המוני מבקרים כל שנה מהארץ ומהעולם.

היכולות הטכנולוגיות ביקב זכרון, מהוות את קדמת הייננות במדינת ישראל, אף בהשוואה ליקבים הגדולים בעולם. בנוסף הוקמה בזכרון מחלקה מיוחדת לייצור יינות פרמיום, המאפשרת לשמור על זהות חלקות הכרם לאורך כל תהליכי ייצור היין.

בשנת 2004 הקים היקב מתקן חדיש לקליטת ענבים ועיבוד יין בשם קאיומי, הממוקם באזור הגליל העליון ליד רמת דלתון. המתקן קיצר משמעותית את הנסיעה מכרמי הגליל והגולן אל היקב מה ששיפר בצורה משמעותית את איכות היין.

היקב בזכרון יעקב: חדר חביות, דלת הירידה למרתף וחדר הטעימות

בשנת 2013 נרכשה השליטה ביקבי כרמל על ידי קבוצת משקיעים פרטית בהובלת קרן ההשקעות 'קדמה קפיטל'. קבוצת המשקיעים כוללת גורמים בינלאומיים בעלי ניסיון רב בתחומי קמעונאות, מוצרי צריכה ונדל"ן.

בסוף שנת 2015, אחרי קרוב ל 130 שנות פעילות, הועתק היקב הוותיק מראשון לציון לאתר חדש על שטח של 35 דונם בפארק התעשייה אלון תבור.

היקב באלון תבור הינו המרכז הלוגיסטי הגדול, החדיש והמאובזר ביותר בארץ בתחום היין ונבנה בהשקעה של 90 מיליון שקלים.

היקב החדש באלון תבור. טכנולוגיה וציוד חדשני

פרסים ותעודות הוקרה

היקב ההיסטורי הגדול של המדינה התחדש, עבר מהפך ומייצר כיום יינות במגוון איכויות ורמות מחיר, החל מהסדרות הגבוהות ועד לנמוכות, שזוכים בפרסים ותעודות הוקרה בתחרויות בארץ ובעולם כולו.

הזכייה המרגשת ביותר בעשור האחרון, בשנת 2010, הייתה בתחרות "האוסקר" של עולם היין. שיראז קאיומי מבציר 2006, זכה ב- Trophy בתחרות היין של מגזין Decanter, הנחשבת ליוקרתית ביותר בעולם.היין זכה בגביע העולמי בקטגוריית 'היין האדום מזני הרון' (מעל 10 לירות שטרלינג) הגבוה ביותר.פרס ראשון לשיראז הישראלי, הישג סנסציוני (לפי אנשי המגזין), הצלחה של יין ישראלי שעקף את שאר היקבים והיינות המפורסמים בעולם. כמו כן, זכה היין באותו מעמד גם בפרס הגביע האזורי של מגזין היין היוקרתי והחשוב Decanter.

תוצאה מפוארת זו מביאה כבוד רב ליינות יקבי כרמל בפרט וליינות ארץ ישראל בכלל. זהו אחד מהפרסים הגבוהים ביותר שמדינת ישראל קיבלה אי פעם.

הישג מרגש נוסף היה בשנת 2015. יין קברנה סוביניון 2013 מסדרת סלקטד נכנס לרשימת 100 יינות ה-Best Value (מקום 45) של מגזין The Wine Enthusiast, אחד ממגזיני היין החשובים ביותר באמריקה. נדיר ביותר שיין ישראלי נכנס לרשימת סוף השנה של היינות הנבחרים של המגזין. אירוע זה השפיע לטובה לא רק על יקבי כרמל, אלא על כל תעשיית היין הישראלית.

החזון של הברון דה רוטשילד מתגשם.

ה'אני מאמין' של היקב

יקבי כרמל מאמינים בייצור יין ברמת איכות גבוהה לכל פלח שוק, לכל טעם ולכל סגנון (כולל תירוש ויין קידוש), החל מהיינות הזולים ביותר ועד היוקרתיים והיקרים ביותר. יקבי כרמל פועלים כל העת לתת תשובה לכל לקוח, ולעשות יין טוב ואיכותי לכל פלח שוק.

יפתח פרץ, יינן ראשי, מנהל מחלקת יין

בעל תואר בייננות וניהול גפנים מהפקולטה לחקלאות viticoltura de enologia באיטליה. את דרכו המקצועית החל יפתח באיטליה ביקב Monte Rosa ולאחר מיכן ביקב Poderi di San Pietro. עם חזרתו לארץ בשנת 2006 הצטרף לצוות הייננים של יקבי כרמל ולאחר כשנתיים מונה ליינן אחראי ביקב זיכרון, תפקיד אותו מילא עד לשנת 2012.

בשנת 2018 חזר יפתח ליקבי כרמל כיינן ראשי. יפתח מביא עמו ניסיון ניהולי ומקצועי עשיר בעולמות היין והגפן, הכרות עמוקה עם יקבי כרמל, המוצרים והאנשים. מחלקת היין מונה חמישה ייננים בעלי ותק וניסיון רב בתחום מהארץ ומהעולם הכפופים ליפתח פרץ, ומביאים מגוון דעות וכלים לשולחן מקבלי ההחלטות.